Trávna siláž a lucerna: bonsilage FORTE znižuje degradáciu bielkovín
Výsledky z univerzity v Halle potvrdzujú: použitie silážneho prostriedku bonsilage FORTE výrazne znižuje obsah biogénnych amínov v siláži a tým prispieva k zvýšeniu chutnosti krmiva, príjmu objemového krmiva a odľahčuje metabolizmus zvierat.
Kvalita bielkovín trávnych a lucernových siláží má v špecializovaných chovoch mimoriadny význam. Čím viac bielkovín poskytuje objemové krmivo, tým menej je potrebného drahého bielkovinového krmiva. To je dôležitý ekonomický prínos najmä v napätej situácii na trhu.
Biogénne amíny vznikajú pri degradácii bielkovín
Popri NH3 vznikajú biogénne amíny aj pri rozklade bielkovín a aminokyselín za pôsobenia škodlivých fermentačných mikroorganizmov, ako sú klostrídie a enterobaktérie. Znižujú chutnosť siláže a zaťažujú metabolizmus zvierat. Maximálny obsah biogénnych amínov je 5 g na kg sušiny.
Univerzita v Halle skúma zníženie obsahu amínov
Prof. Dr. Annette Zeyner a Dr. Holger Kluth z Univerzity Halle-Wittenberg testovali v silážnom pokuse vplyv bonsilage FORTE na obsah biogénnych amínov. Východiskovým materiálom bolo novo použité osivo nemeckého mätonohu. Živiny sú uvedené v schéme 1.
Po 90 dňoch po zasilážovaní silážnej hmoty sa fermentačná kvalita silážnych variantov líšila len mierne. Neošetrený kontrolný variant, rovnako ako variant bonsilage FORTE, dosiahol známku DLG 1 za kvalitu fermentácie. V žiadnej siláži sa nevytvorila kyselina maslová. Silážny prostriedok bonsilage FORTE viedol len k výrazne nižšej hodnote pH (viď schéma 2).
bonsilage FORTE výrazne znižuje množstvo biogénnych amínov
bonsilage FORTE dosiahol vysoko signifikantné zníženie podielu biogénnych amínov o 15 % v porovnaní s kontrolným variantom (viď schéma 3). V testovacích podmienkach - kontrolný variant vyznačujúcisa veľmi dobrou kvalitou fermentácie a dokonca nižším obsahom NH3-N v porovnaní s bonsilage FORTE – tento výsledok opäť potvrdzuje vynikajúci účinok bonsilage FORTE vďaka jedinečnej kombinácie homofermentatívnych baktérií mliečneho kvasenia.
Záver: Aj pri dobrej kvalite fermentácie možno dosiahnuť ďalšie výhody
Rýchle a intenzívne zníženie hodnoty pH a výnimočne dobrá konkurencieschopnosť baktérií mliečneho kvasenia v bonsilage FORTE zabezpečujú trvalú inhibíciu škodlivých fermentačných mikroorganizmov, chránia siláž pred vysokou degradáciou bielkovín a aminokyselín a znižujú obsah biogénnych amínov. Tento efekt prináša rozhodujúce výhody aj pri veľmi dobrej kvalite fermentácie: okrem zníženia strát a zlepšenia stráviteľnosti sa zvyšuje chutnosť, a tým aj príjem krmiva. Je to významný prínos pre ekonomickú a udržateľnú produkciu mlieka.
Silážne prostriedky bonsilage. Líder na trhu a v inováciách od roku 2000.
Silážne prísady zo skupín výrobkov bonsilage BASIC, bonsilage SPEED a bonsilage FIT sú prispôsobené všetkým situáciám pri zbere a kŕmení. Vďaka nim dosiahnete merateľne vyššiu kvalitu krmiva v silážach.
bonsilage FIT G premieňa cukry na cenný propylénglykol
bonsilage FIT G kompenzuje energetický deficit, ktorý sa vyskytuje najmä na začiatku laktácie. Silážny prípravok optimalizuje energetické vlastnosti trávnej siláže a zabezpečuje vysokú aeróbnu stabilitu. To podporuje metabolizmus kráv.
Silážny prostriedok bonsilage ALFA presviedča v praxi
bonsilage ALFA kombinuje rôzne kmene baktérií mliečneho kvasenia, ktoré boli špeciálne prispôsobené náročným podmienkam silážovania lucerny, ďateliny a ďatelinovín. Silážny prostriedok presvedčil aj v praxi.
bonsilage prináša do tenkého čreva viac bielkovín. Silážny prostriedok trvalo zlepšuje kvalitu bielkovín v trávnej siláži. Potvrdzujú to aj výsledky analýzy Univerzity v Hohenheime s rozsiahlym testovacím materiálom.