
BONSILAGE FIT M pre merateľne lepšiu kondíciu a stabilitu kráv

Vďaka unikátnej kombinácii použitých kmeňov baktérií mliečneho kvasenia je BONSILAGE FIT M schopný tvoriť vysoké množstvo propylénglykolu v kukuričnej siláži. Na jednu použitú dózu BONSILAGE FIT M sa priemerne vytvorí 396 kg propylénglykolu (schéma 1). Tým sa výrazne odľahčí energetický metabolizmus zvierat a okrem iného sa zlepší aj inseminačný index a medziobdobie.
Výrazne vyššia stabilita
Na porastoch kukurice sa stretávame s vyšším výskytom kvasiniek a plesní. Bez potrebnej inhibície kyselinou octovou dochádza k zahrievaniu kukuričnej siláže, napríklad v dôsledku prístupu kyslíka počas odberu siláže. Cielená kontrola fermentačných produktov (schéma 2) potláča kvasinky a plesne. Straty energie a dodatočné nákupy živín v dôsledku nekontrolovaného rastu kvasiniek a plesní v kukuričnej siláži môžu rýchlo dosiahnuť viac ako 100 eur/ha plochy pozberanej kukurice na siláž (schéma 3). Vzniknuté straty predražujú výrobu siláže o 4 až 6 EUR na tonu kukuričnej siláže. Okrem toho ďalšie nákupy krmiva v dôsledku zahrievania siláže zaťažujú bilanciu materiálových tokov v poľnohospodárskom podniku.
BONSILAGE FIT M
Silážny prostriedok BONSILAGE FIT M znižuje riziko prehriatia tým, že posúva štruktúru fermentačných kyselín smerom k väčšiemu množstvu kyseliny octovej a menšiemu množstvu kyseliny mliečnej za súčasnej tvorby propylénglykolu. Dodatočný podiel propylénglykolu a vzniknutá kyselina octová podporujú kondíciu kráv a znižujú výskyt ochorení súvisiacich s výživou, ako je acidóza a ketóza.
Exkluzívne bakteriálne kmene
Použitý kmeň baktérií mliečneho kvasenia druhu Lactobacillus buchneri 1k2075 (číslo povolenia EÚ pre silážne aditíva) je veľmi účinný pri konverzii kyseliny mliečnej na kyselinu octovú a propylénglykol. Tento kmeň je obsiahnutý výlučne v silážnych prípravkoch BONSILAGE.



