Zavolajte nám Napíšte nám
Tipy pre manažment pre silážovanie a výrobu krmovín
Tipy pre manažment Silážovanie a výroba krmovín

Silážovanie - tipy na úspešné silážovanie kukurice

Trecker mit Mais, Maisernte

Na úspešnosť silážovania kukurice majú vplyv rôzne faktory. Okrem výberu správneho silážneho prostriedku je potrebné venovať pozornosť aj ďalším kľúčovým faktorom, ako je čas zberu, výška strniska a dĺžka rezanky.

Termín zberu 

Optimálny termín zberu sa dosiahne po úplnom uložení škrobu v zrne. Obsah sušiny celej rastliny by sa mal pohybovať medzi 29 a 34 %. Obsah sušiny v zrne by mal byť v rozmedzí 56 až 60 %. Model teplotnej sumy ponúka dobrú možnosť odhadu zrelosti porastov kukurice. Na predpovedanie zrelosti sa používajú dôležité faktory, ako je odroda, dátum osevu, typ pôdy, využiteľná zásoba vody v pôde a klimatické údaje, napríklad teplota, zrážky a globálne žiarenie. V prognóze sa zohľadňuje dozrievanie súčasných odrôd kukurice.

Výška strniska

Optimálna výška strniska pre hygienické silážovanie je najmenej 30 cm. Má rozhodujúci vplyv na množstvo kvasiniek a plesní v kukuričnej siláži. V spodných častiach stebla sa nachádza mnohonásobne viac kvasných škodcov. Okrem toho sa v nižších častiach zvyšuje obsah vlákniny a popola a znižuje sa obsah energie (schéma 1).

Dĺžka rezanky

Optimálna dĺžka rezanky je 4 až 8 mm. To je predpokladom presného utlačenia, lepšieho využitia silážneho priestoru a nízkych strát. Vo všeobecnosti platí, že čím je siláž suchšia, tým kratšia je dĺžka rezanky.

Správny silážny prostriedok

Okrem základných pravidiel silážovania podporujú proces fermentácie aj silážne prostriedky BONSILAGE (schéma 2). Výber závisí od individuálnych požiadaviek farmy.

Utlačenie a zakrytie silážnej hmoty

Prístup kyslíka spôsobuje zahrievanie siláže, a tým aj straty energie a sušiny. Čím lepšie je siláž utlačená, tým menej kyslíka môže preniknúť počas odberu siláže. Od kapacity zberu 20 t sušiny (napr. 66 t pri 30 % sušiny) sa optimálne utlačenie nedá dosiahnuť ani pri nepretržitom valcovaní jedným vozidlom.

Tip: Pri väčších množstvách pozberanej úrody sa odporúča pracovať paralelne na dvoch silážnych žľaboch s niekoľkými pojazdnými vozidlami.

Bezprostredne po ukončení utlačenia silážnej hmoty sa musí silážny žľab správne zakryť: potrebná je podkladová fólia, plynotesná hlavná fólia, ochranná sieťka - slúžia na zaťaženie a ochranu pred poškodením, ďalej  sú potrebné silážne vrecia alebo iný materiál  a fólia na bočné steny silážneho žľabu  - slúžia na zaťaženie a vytvorenie vzduchotesnej bariéry (schéma 3).

Tip: Okrem hrúbky silážnej fólie sú dôležitými kvalitatívnymi parametrami aj hustota plynu, rozťažnosť, odolnosť voči UV žiareniu a kyselinám.

Rezná plocha

Aby sa zabránilo zahrievaniu siláže, minimálny odber by mal byť 2 m týždenne. V zásade by sa mala používať taká technika odberu, ktorá zanecháva hladký povrch, aby do silážneho žľabu prenikalo čo najmenej kyslíka a aby sa zabránilo zahrievaniu siláže.

Množstvo kvasiniek a zložky kukuričných stoniek
Schéma 1: Kontaminácia kvasinkami a zložky kukuričných stoniek v dolnej časti rastliny kukurice
BONSILAGE MAIS pre aeróbnu stabilitu
BONSILAGE MAIS pre aeróbnu stabilitu

BONSILAGE MAIS - Optimálna kombinácia homo- a heterofermentatívnych baktérií mliečneho kvasenia kontroluje kyslosť kvasenia, chráni pred kvasinkami a plesňami a pôsobí proti prehriatiu.

Bonsilage Speed M pre včasné otvorenie siláže
Bonsilage Speed M pre včasné otvorenie siláže

BONSILAGE SPEED M - Špeciálna kombinácia homo- a heterofermentatívnych kmeňov baktérií mliečneho kvasenia zabezpečuje intenzívnu fermentáciu a skracuje proces kvasenia na dva týždne.

BONSILAGE FIT M pre aeróbnu stabilitu a tvorbu propylénglykolu
BONSILAGE FIT M pre aeróbnu stabilitu a tvorbu propylénglykolu

BONSILAGE FIT M - Špeciálna kombinácia homo- a heterofermentatívnych kmeňov baktérií mliečneho kvasenia zabezpečuje špeciálne upravenú kyslosť fermentácie kyseliny mliečnej, kyseliny octovej a propylénglykolu.

Príklad pre správne zaťaženie silážneho žľabu
Schéma 3: Príklad pre správne zaťaženie silážneho žľabu