Zavolajte nám Napíšte nám
Erfolg im Stall
Tipy pre manažment Ošípané

Úspešné zníženie výskytu salmonely v stáde

Schweine

Zatiaľ čo ľudia na salmonelu ťažko ochorejú, u ošípaných sa infekcia spravidla neprejaví. To, že sa v chove vyskytol zvýšený infekčný tlak alebo neočakávaný výskyt salmonely, sa preto zvyčajne zistí až na základe výsledkov analýzy z bitúnku. Potom je dôležité konať rýchlo a strategicky (schéma 1).

Identifikácia zdroja infekcie

Salmonely sa môžu do stáda dostať rôznymi spôsobmi. Najčastejším zdrojom vniknutia sú hlodavce. Aj psy a mačky môžu vylučovať salmonelu a infikovať ošípané. Z odchovu prasiat sa salmonely môžu preniesť do výkrmu,  môže ich preniesť aj každý, kto do týchto priestorov vstúpi. V ojedinelých prípadoch môže byť salmonelou kontaminované aj bielkovinové komponenty, ako na príklad sójový alebo repkový šrot, a tak sa stať zdrojom infekcie.

Optimalizácia kŕmenia

Existujú rôzne spôsoby, ako  prostredníctvom kŕmenia rýchlo znížiť zaťaženie salmonelou. Hrubá štruktúra krmiva môže výrazne znížiť orálnu infekciu salmonelou a tiež koncentráciu salmonely v hrubom čreve. Na jednej strane je žalúdočná bariéra posilnená, takže perorálne požité salmonely sú usmrtené už v žalúdku. Na druhej strane sa v slepom čreve syntetizuje viac kyseliny maslovej, teda v mieste, kde sa salmonely nachádzajú. Kyselina maslová pôsobí na salmonely a zabraňuje im viazať sa na črevnú sliznicu a infikovať ošípané.

Produkt SCHAUMACID S podporuje žalúdočnú bariéru. Naviac sa krmivo dezinfikuje, čím sa zabráni infekcii krmiva kontaminovaného výkalmi. Cieľom je prerušiť cyklus perorálneho vniknutia, vylúčenia stolicou a perorálnej reinfekcie (schéma 2).

Boj proti škodcom, čistenie a dezinfekcia

Hlodavce sú nielen zdrojom vstupu a rezervoárom salmonely. Rovnako ako muchy nekontrolovane šíria salmonelu v celom stáde. Aj keď je čistenie a dezinfekcia samozrejmosťou, účinná kontrola salmonely si vyžaduje dezinfekciu aj mimo priestorov kontercov a to vedľajšie priestory, náradie, napájačky a kŕmne žľaby, ale aj ťažko prístupné miesta, ako sú spodné strany roštových podláh.

Kontrola hygieny

V rámci profylaxie salmonely by sa mala stať rutinou aj náhodná kontrola nakúpených zvierat.

Kontrola úspešnosti

Ak sa koncentrácia salmonely v stáde účinne znížila pomocou opísaných opatrení, úspech sa prejaví vo výsledkoch protilátok najneskôr po 8-10 týždňoch. V závislosti od počiatočnej hodnoty sa tento časový rámec líši, pretože koncentrácia protilátok klesla na polovicu až po približne 8 týždňoch.

Strategický prístup k znižovaniu kontaminácie salmonelou
Schéma 1: Strategický prístup k znižovaniu kontaminácie salmonelou
SCHAUMACID zastavuje reťazec nákazy salmonelou v stáde
Darst. 2: SCHAUMACID zastavuje reťazec nákazy salmonelou v stáde
Produkty SCHAUMANN na potlačenie salmonely
Produkty SCHAUMANN na potlačenie salmonely