Zavolajte nám Napíšte nám
Erfolg im Stall
Produkty - pokusy v praktických podmienkach Silážovanie a výroba krmovín

Trávna siláž a lucerna: BONSILAGE FORTE znižuje degradáciu bielkovín

Logo BONSILAGE FORTE

Výsledky z univerzity v Halle potvrdzujú: použitie silážneho prostriedku BONSILAGE FORTE výrazne znižuje obsah biogénnych amínov v siláži a tým prispieva k zvýšeniu chutnosti krmiva, príjmu objemového krmiva a odľahčuje metabolizmus zvierat.

Kvalita bielkovín trávnych a lucernových siláží má v špecializovaných chovoch mimoriadny význam. Čím viac bielkovín poskytuje objemové krmivo, tým menej je potrebného drahého bielkovinového krmiva. To je dôležitý ekonomický prínos najmä v napätej situácii na trhu.

Biogénne amíny vznikajú pri degradácii bielkovín

Popri NH3 vznikajú biogénne amíny aj pri rozklade bielkovín a aminokyselín za pôsobenia škodlivých fermentačných mikroorganizmov, ako sú klostrídie a enterobaktérie. Znižujú chutnosť siláže a zaťažujú metabolizmus zvierat. Maximálny obsah biogénnych amínov je 5 g na kg sušiny.

Univerzita v Halle skúma zníženie obsahu  amínov

Prof. Dr. Annette Zeyner a Dr. Holger Kluth z Univerzity Halle-Wittenberg testovali v silážnom pokuse vplyv BONSILAGE FORTE na obsah biogénnych amínov.  Východiskovým materiálom bolo novo použité osivo nemeckého mätonohu. Živiny sú uvedené v schéme 1.

Po 90 dňoch po zasilážovaní silážnej hmoty sa fermentačná kvalita silážnych variantov líšila len mierne. Neošetrený kontrolný variant, rovnako ako variant BONSILAGE FORTE, dosiahol známku DLG 1 za kvalitu fermentácie. V žiadnej siláži sa nevytvorila kyselina maslová. Silážny prostriedok BONSILAGE FORTE viedol len k výrazne nižšej hodnote pH (viď schéma 2).

BONSILAGE FORTE výrazne znižuje množstvo biogénnych amínov

BONSILAGE FORTE dosiahol vysoko signifikantné zníženie podielu biogénnych amínov o 15 % v porovnaní s kontrolným variantom (viď schéma 3).  V testovacích podmienkach - kontrolný variant vyznačujúcisa veľmi dobrou kvalitou fermentácie a dokonca nižším obsahom NH3-N v porovnaní s BONSILAGE FORTE – tento výsledok opäť potvrdzuje vynikajúci účinok BONSILAGE FORTE vďaka jedinečnej kombinácie homofermentatívnych baktérií mliečneho kvasenia.

Záver: Aj pri dobrej kvalite fermentácie možno dosiahnuť ďalšie výhody

Rýchle a intenzívne zníženie hodnoty pH a výnimočne dobrá konkurencieschopnosť baktérií mliečneho kvasenia v BONSILAGE FORTE zabezpečujú trvalú inhibíciu škodlivých fermentačných mikroorganizmov, chránia siláž pred vysokou degradáciou bielkovín a aminokyselín a znižujú obsah biogénnych amínov. Tento efekt prináša rozhodujúce výhody aj pri veľmi dobrej kvalite fermentácie: okrem zníženia strát a zlepšenia stráviteľnosti sa zvyšuje chutnosť, a tým aj príjem krmiva.  Je to významný prínos pre ekonomickú a udržateľnú produkciu mlieka.

Vybrané živiny vo východiskovom materiáli

Sušina, % 27,7
Popol, % v suš. 12,5
Dusíkaté látky, % v suš. 15,0
Vláknina, % v suš. 24,1
Cukry, % v suš. 6,8

 

Parametre fermentácie štúdií Univerzity Halle
Schéma 2: Parametre fermentácie štúdií Univerzity Halle
Vplyv BONSILAGE FORTE
Schéma 3: Vplyv BONSILAGE FORTE na biogénne amíny v trávnej siláži