
Trávna siláž a lucerna: BONSILAGE FORTE znižuje degradáciu bielkovín

Výsledky z univerzity v Halle potvrdzujú: použitie silážneho prostriedku BONSILAGE FORTE výrazne znižuje obsah biogénnych amínov v siláži a tým prispieva k zvýšeniu chutnosti krmiva, príjmu objemového krmiva a odľahčuje metabolizmus zvierat.
Kvalita bielkovín trávnych a lucernových siláží má v špecializovaných chovoch mimoriadny význam. Čím viac bielkovín poskytuje objemové krmivo, tým menej je potrebného drahého bielkovinového krmiva. To je dôležitý ekonomický prínos najmä v napätej situácii na trhu.
Biogénne amíny vznikajú pri degradácii bielkovín
Popri NH3 vznikajú biogénne amíny aj pri rozklade bielkovín a aminokyselín za pôsobenia škodlivých fermentačných mikroorganizmov, ako sú klostrídie a enterobaktérie. Znižujú chutnosť siláže a zaťažujú metabolizmus zvierat. Maximálny obsah biogénnych amínov je 5 g na kg sušiny.
Univerzita v Halle skúma zníženie obsahu amínov
Prof. Dr. Annette Zeyner a Dr. Holger Kluth z Univerzity Halle-Wittenberg testovali v silážnom pokuse vplyv BONSILAGE FORTE na obsah biogénnych amínov. Východiskovým materiálom bolo novo použité osivo nemeckého mätonohu. Živiny sú uvedené v schéme 1.
Po 90 dňoch po zasilážovaní silážnej hmoty sa fermentačná kvalita silážnych variantov líšila len mierne. Neošetrený kontrolný variant, rovnako ako variant BONSILAGE FORTE, dosiahol známku DLG 1 za kvalitu fermentácie. V žiadnej siláži sa nevytvorila kyselina maslová. Silážny prostriedok BONSILAGE FORTE viedol len k výrazne nižšej hodnote pH (viď schéma 2).
BONSILAGE FORTE výrazne znižuje množstvo biogénnych amínov
BONSILAGE FORTE dosiahol vysoko signifikantné zníženie podielu biogénnych amínov o 15 % v porovnaní s kontrolným variantom (viď schéma 3). V testovacích podmienkach - kontrolný variant vyznačujúcisa veľmi dobrou kvalitou fermentácie a dokonca nižším obsahom NH3-N v porovnaní s BONSILAGE FORTE – tento výsledok opäť potvrdzuje vynikajúci účinok BONSILAGE FORTE vďaka jedinečnej kombinácie homofermentatívnych baktérií mliečneho kvasenia.
Záver: Aj pri dobrej kvalite fermentácie možno dosiahnuť ďalšie výhody
Rýchle a intenzívne zníženie hodnoty pH a výnimočne dobrá konkurencieschopnosť baktérií mliečneho kvasenia v BONSILAGE FORTE zabezpečujú trvalú inhibíciu škodlivých fermentačných mikroorganizmov, chránia siláž pred vysokou degradáciou bielkovín a aminokyselín a znižujú obsah biogénnych amínov. Tento efekt prináša rozhodujúce výhody aj pri veľmi dobrej kvalite fermentácie: okrem zníženia strát a zlepšenia stráviteľnosti sa zvyšuje chutnosť, a tým aj príjem krmiva. Je to významný prínos pre ekonomickú a udržateľnú produkciu mlieka.
Vybrané živiny vo východiskovom materiáli
Sušina, % | 27,7 |
Popol, % v suš. | 12,5 |
Dusíkaté látky, % v suš. | 15,0 |
Vláknina, % v suš. | 24,1 |
Cukry, % v suš. | 6,8 |

