
Monoglyceridy - mastné kyseliny so špeciálnym účinkom

Zaradenie strednereťazcových mastných kyselín (MCFA) do krmiva sa osvedčilo najmä vďaka stabillizácie zdravorného stavu a úžitkovosti zvierat počas náročnej fázy výživy. Ďalším stupňom vývoja MCFA sú monoglyceridy (MCM), ktoré dosahujú ešte výraznejší účinok pri inhibícii rastu baktérií v črevnom trakte. SCHAUMANN využíva tieto nové poznatky a výhody MCM uplatňuje vo svojich produktoch.
Monoglyceridy (MCM) potláčajú nežiaduce mikroorganizmy
Monoglyceridy majú široké spektrum pôsobnosti a preukázateľne prispievajú k regulácii a inhibícii grampozitívnych a gramnegatívnych baktérií v tráviacom trakte zvierat. Napadajú ochranné púzdro (bunkovú membránu) baktérií a zároveň narušujú metabolické procesy ako aj vnútrobunkový obranný systém.
Na základe inhibície patogénnych kmeňov dochádza v rámci črevnej mikroflóry k podpore priaznivých baktérií. Monoglyceridy úspešne potláčajú predovšetkýn grampozitívne baktérie ako napr. klostrídie, streptokoky a stafylokoky, ktoré sú všeobecne dôsledkom stabilnej a silnej mureínovej vrstvy maximálne robustné a odolné.
Monoglyceridy – špeciálne formy strednoreťazcových mastných kyselín
Monoglyceridy (MCM) vznikajú vtedy, ak sa strednoreťazcová mastná kyselina (MCFA) pri esterifikácii naviaže na glycerín (schéma 1). Účinky jednotlivých monoglyceridov možno usmerňovať a dokonca ich zvyšovať cieleným výberom a kombináciou.
Spôsob účinku pomocou preniknutia do bunky a narušenia procesu látkovej výmeny
Schéma 2 znázorňuje priebeh pôsobenia. Bunka molekulu MCM na základe jej fyzikálnochemických vlastností ľahko absorbuje. Zároveň se zvyšuje priestupnosť bunkovej steny a mení sa jej štruktúra. V bunke potom enzýmy narušujú spojenie medzi glycerínom a mastnou kyselinou. Dôsledkom je pokles hodnoty pH, potom nastupuje inhibičný proces. Uvoľnená mastná kyselina naruší metabolickú rovnováhu a bunkovú DNA. Patogénne bektérie nie sú schopné ďalšieho vývoja, nakoľko monoglyceridy (MCM) inhibují k tomu potrebné mechanizmy.
Výhody MCM - efektivita a pozitívne vlastnosti krmiva
Monoglyceridy majú neutrálnu chuť a vôňu, dôsledkom svojej polarity sú emulgovateľné, aj v pH-neutrálnom médiu a malých množstvách vykazujú vysokú účinnosť. Na inhibíciu hlavne grampozitívnych baktérií je potrebné výrazne menšie množstvo účinnej látky. Neutrálna vôňa namá negatívny vplyv na príjem krmiva. Pri používaní a dávkovaní MCM je tým zabezpečená väčšia flexibilita.

