Zavolajte nám Napíšte nám
Erfolg im Stall
Produkty - pokusy v praktických podmienkach Ošípané

SCHAUMACID S je účinný proti salmonelám v chove ošípaných

Logo SCHAUMACID S

Okrem dôkladnej dezinfekcie ustajňovacích priestorov a opatreniam proti škodcom sú najúčinnejším prostriedkom prevencie salmonelových infekcií a zlepšenia kvality črevného traktu ošípaných špeciálne koncepty výživy a kŕmenia ošípaných. In vitro štúdie FH Tulln poukazujú na okamžitý účinok a trvalú minimalizáciu koncentrácie salmonely pomocou prípravku SCHAUMACID S.

Pokusy dokazujú vplyv štruktúry krmiva na výskyt salmonely. Ukázalo sa, že najmä hrubo zošrotované krmivo má priaznivejší účinok ako peletované alebo granulované krmivo. Tento efekt možno vysvetliť predovšetkým tým, že v hrubom čreve sa počas fermentácie sacharidov tvoria krátkoreťazcové mastné kyseliny (kyselina propiónová, maslová a octová).

Hrubo zošrotované zrno podporuje tvorbu krátkoreťazcových mastných kyselín. Takéto zmeny prostredia v chýme hrubého čreva podporujú antimikrobiálny účinok proti patogénnym kmeňom, podobne ako je známy mechanizmus účinku kŕmnych kyselín. Ak je však koncentrácia patogénov vysoká, samotné použitie hrubého šrotu nemusí stačiť na dosiahnutie rýchleho zníženia  patogénov.

Organické kyseliny

Použitie kombinácie organických kyselín v krmive a/alebo vode je účinným opatrením na rýchle zníženie koncentrácie patogénnych kmeňov. Hygienický účinok sa začína už v krmive alebo vo vode. V žalúdku sa bariérový účinok proti patogénnym kmeňom podporuje znížením hodnoty pH žalúdočného obsahu.

Výsledky pokusov

In vitro pokus, ktory vykonala Vysoká škola FH Tulln, dotvrdzuje vysokú účinnosť prípravku SCHAUMACID S proti salmonelám, ale aj E. coli, klostrídiám a stafylokokom.

  Dávkované množstvo SCHAUMACID S v % Rast patogénov v % v porovnaní s kontrolnou skupinou (100 %)
Salmonela  0,28 4,7
E. coli 0,14 8,9
Stafylokoky 0,28 22,0
Klostrídie 0,28 3,0

Ako parameter hodnotenia antibakteriálnej účinnosti sa stanovila minimálna inhibičná koncentrácia (MIC = Minimum inhibitory concentration). MIC je najmenšie množstvo (koncentrácia) prídavku kyseliny, ktoré je potrebné, aby sa pri definovanej hodnote pH znížil rast patogénneho  mikroorganizmu na < 25 %.

Hodnotenie 

Pokus sa uskutočnil v súlade so stanovenými podmienkami. Rozsiahle pokusy preukázali nielen vynikajúcu účinnosť proti gramnegatívnym baktériám, ako sú salmonely a E. coli. Grampozitívne kmene boli tiež výrazne inhibované. Použitím prípravku SCHAUMACID S sa rast salmonel pri odporúčanom dávkovaní pôsobivo znížil na 4,7 % 100 % kontrolnej skupiny (schéma). Cielená voľba kyselín efektívne znižuje mieru invázie salmonel v črevnom trakte a účinne kontroluje aj iné škodlivé patogény v tráviacom trakte zvierat.

Pokusy, ktoré vykonala Vysoká škola FH Tulln, to potvrdili: SCHAUMACID S je správnou voľbou, ak treba účinne znížiť výskyt salmonely.